ßßß Cookit - przepis na Gofry z patelni — z zewnątrz rumiane, w środku czerwone

Gofry z patelni — z zewnątrz rumiane, w środku czerwone

nazwa

Wykonanie

Gofry z patelni przy­rzą­dzone według tego prze­pisu są pulchne, sycące, czer­wone w środku, o deli­kat­nie orien­talno — korzen­nym zapa­chu. Takie placki są cie­kawą alter­na­tywą, gdy nasze śnia­da­nie potrze­buje odmiany albo… jakimś cudem skoń­czy się pie­czywo, a nie ma aku­rat czasu na robie­nie zaku­pów .
Do tych gofrów nie polecę słod­kiego nadzie­nia, bo sma­kują ina­czej niż tra­dy­cyjne gofry, nato­miast dosko­nałe będą wszel­kie dodatki w for­mie wędlin, serów czy świe­żych warzyw.
Składniki na gofry z patelni
300 ml mleka,
250 g mąki pszen­nej 650,
50–100 g roz­to­pio­nego masła,
2 jajka M-ki,
1 czu­bata łyżka cukru trzci­no­wego,
1 pła­ska łyżeczka warzywka,
1 pła­ska łyżeczka kur­kumy,
1/2 łyżeczki sody oczysz­czo­nej,
odro­bina świeżo mie­lo­nego, czar­nego pie­przu i pie­przu zio­ło­wego.
Wszyst­kie powyż­sze skład­niki mik­su­jemy na jed­no­rodne cia­sto nale­śni­kowe. Gofry sma­żymy na mocno roz­grza­nej patelni gril­lo­wej z powłoką nie­przy­wie­ra­jącą; to ważne, ponie­waż żeberka patelni wcho­dzą dość głę­boko w cia­sto i mogą utrud­niać jego prze­wra­ca­nie. Z pro­por­cji jak powy­żej powin­ni­śmy otrzy­mać 2 grube, prąż­ko­wane gofry.
Na gofry z patelni nakła­damy ulu­bione dodatki. Na zdję­ciu powy­żej gofr został wzbo­ga­cony sałatą, szynką, serem żół­tym, czer­woną papryką i ogór­kami. Żeby zapew­nić odpo­wied­nią podaż białka na śnia­da­nie, swoje miej­sce w zesta­wie śnia­da­nio­wym zna­la­zły też jajka sadzone. Smacz­nego!
Czy podoba Ci się ten prze­pis? Napisz w komen­ta­rzach 🙂
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/gofry-z-patelni